Mobilabonnemang

Uppdaterad: 1.3.2019
Uppdateras nästa gång: 4.10.2019

Antalet abonnemang i mobilnätet innehåller alla de samtals- och dataöverföringsabonnemang som hushåll och företag har skaffat, med undantag av sådana abonnemang som har sålts för endast den s.k. Machine-to-Machine-användningen som omfattar t.ex. fjärrstyrbara utrustningar såsom elmätare.

Dataöverföringsabonnemang i mobilnätet kan indelas i olika grupper utifrån abonnemangsavtalet. I denna statistik har abonnemangen indelats i mobila bredband och i övriga abonnemang. Med mobila bredband menas abonnemang, som 1) är kommersialiserade för dataöverföring. Det kan vara tekniskt möjligt att använda telefonitjänster (samtal inkl. VoLTE/SMS/MMS) med abonnemangen, men de är sålda endast för dataöverföring. Eller abonnemang, som 2) är kommersialiserade för taltelefoni och dataöverföring. Abonnemangen omfattar dataöverföringstjänster mot månadsavgift och kan användas för traditionella telefonitjänster (samtal inkl. VoLTE/SMS/MMS), vars användning har prissatts i samband med abonnemanget.

Från 2H2017 vidare innehåller antalet mobilbredbands också prepaid-mobilabonnemang, som kan användas för dataöverföring.

   

Det totala antalet abonnemang i mobilnätet förblev på drygt 9,5 miljoner under 2018. Antalet mobilabonnemang som används för både samtal och data ökade till 6,4 miljoner medan antalet abonnemang endast för samtal minskade till färre än 900 000. Siffrorna innehåller inte M2M-abonnemang (maskin-till-maskin-abonnemang). Antalet SIM-kort för M2M ökade till 1,3 miljoner.

På Traficoms statistiksidor finns mer statistik över telefoni- och bredbandstjänster samt närmare information om utvecklingen av tjänsterna.