Indikaattori kuvaa niiden 15–16-vuotiaiden osuutta, jotka ovat osallistuneet kuhunkin tekomuotoon vähintään kerran vuoden aikana. Varastamistekoihin on laskettu mukaan kaupasta ja koulusta varastaminen. Omaisuuden vahingoittamiseen kuuluvat seiniin piirtely ja kirjoittelu, vahingonteko koulussa sekä vahingonteko koulun ulkopuolella. Väkivallanteoista tarkastelussa ovat mukana julkisella paikalla tappeluun osallistuminen ja pahoinpitely. Huumausaineiden kohdalla mukaan on otettu marihuanan tai hasiksen käyttö.
Poliisin tietoon ja sitä kautta virallisiin tilastoihin tulee vain pieni osa rikoksista. Erityisesti niin sanotussa massarikollisuudessa piilon jäävien tekojen osuus on suuri. Koska nuorten rikollisuuden määrästä, piirteistä ja kehityksestä halutaan muodostaa oikeasuhtainen kuva, tarvitaan viranomaistilastojen lisäksi kokonaisrikollisuutta mittaavia kyselyitä.
Nuorisorikollisuuskyselyt ovat 15–16-vuotiaiden nuorten rikoskäyttäytymistä ja uhrikokemuksia mittaava, kansallisesti edustava osoitinjärjestelmä. Perusjoukkona ovat koko maan suomenkielisten yläasteiden yhdeksännen luokka-asteen oppilaat. Kysely aloitettiin vuonna 1995 ja on toistettu yhteensä seitsemän kertaa. Vuoden 2016 kyselyyn vastasi 6 061 yhdeksäsluokkalaista. Vuonna 2012 järjestelmää uudistettiin siten, että paperilomakkeesta siirryttiin internet-pohjaiseen lomakkeeseen.