Asuntojen hinnat

Päivitetty: 30.7.2021
Seuraava päivitys: 28.10.2021

Asuntojen hintaindeksi kuvaa vanhojen kerros- ja rivitalohuoneistojen hintakehitystä. Vanhoiksi asunnoiksi lasketaan tilastossa asunnot, jotka on rakennettu aiemmin kuin tilastovuonna tai sitä edeltäneenä vuonna.

Reaalihintaindeksi kertoo reaalisen hintojen muutoksen indeksin perusajankohtaan (vuosi 2000) verrattuna. Reaalihinta on perusvuoden hinnoin laskettu hinta, josta on poistettu hintatason muutosten vaikutukset. Useimmiten reaalihinnalla tarkoitetaan kuluttajahintaindeksillä deflatoitua nimellishintaa.

Vanhojen osakeasuntojen tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta osakeasuntojen hintatilastosta, joka perustuu verohallinnon aineistoon. Ennakkotiedot sisältävät kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Uusien osakeasuntojen tiedot perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien kauppahintatietoihin. Osakeasuntojen hintatiedot ovat saatavissa tarkemmin eri alueilta osoitteesta tilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html.

Asuntojen hintojen kuukausi- ja neljännesvuositilastot soveltuvat asuntojen hintakehityksen seurantaan lyhyellä aikavälillä, kun taas vuositilasto antaa tarkempaa tietoa alueittaisista asuntomarkkinoista kuten tehtyjen kauppojen lukumääristä. Tilastot perustuvat varainsiirtoveroilmoituksiin.

   

Vanhojen osakeasuntojen kauppa oli toisella vuosineljänneksellä aktiivisempaa kuin vuosi sitten

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2021 toisella neljänneksellä ja kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eri puolilla Suomea. Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta toisella neljänneksellä 55 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat toisella neljänneksellä 6,5 prosenttia ja kesäkuussa 6,0 prosenttia vuodessa. Muualla Suomessa hinnat nousivat vuodessa 4,0 prosenttia sekä toisella neljänneksellä että kesäkuussa. Maakunnittain tarkasteltuna hinnat nousivat viime vuoteen nähden toisella neljänneksellä eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Lapissa. Hinnat laskivat eniten Satakunnassa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.