Lämpötilan kehitys

Päivitetty: 2.12.2019
Seuraava päivitys: 2.3.2020

Keskilämpötilojen seuraaminen pitkän ajan kuluessa antaa viitteitä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Lämpötilaan vaikuttavat kuitenkin monet eri seikat. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esiintyvät heilahtelut liittyvät eri säätyyppien lukuisuuksien muutoksiin. Välillä meille puhaltavat lauhat eteläiset ja lounaiset ilmavirtaukset ja toisina vuosina taas ilmavirtausten suunta on useammin kylmältä pohjoisen puolelta.

Suomessa lämpötilat ovat kohonneet noin asteen verran viime vuosisadalta. Helsingissä lämpenemistä voimistaa kaupungistuminen. Lämpötilojen kohoaminen on ollut epätasaista ja se lähes peittyy meidän alueellemme tyypillisen ilmaston suuren luontaisen vaihtelun alle. Sen sijaan maapallon keskilämpötilan reilun puolen asteen kohoaminen 1900-luvulla on tilastollisesti merkitsevää.

   

Lapissa oli tavanomaista kylmempää

Syksy eli syys-marraskuu oli Lapissa noin asteen tavanomaista kylmempi, muualla maassa syksy oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen. Viimeksi Lapissa on ollut näin kylmä syksy vuonna 2002.

Syksyn ylin lämpötila oli Lappeenrannan Konnunsuolla syyskuun 10. päivänä mitattu +26,2 astetta. Päivä oli samalla menneen kesän viimeinen hellepäivä maassamme. Kyseessä oli samalla toiseksi myöhäisin hellepäivä, mikä on Suomessa koskaan mitattu. Havaintojen mukaan myöhäisin hellepäivä oli Tampereella ja Seinäjoella 17. syyskuuta vuonna 1947 mitattu 25,2 astetta.

Syksyn alin lämpötila oli puolestaan -30,9 astetta, joka mitattiin Enontekiöllä ja Utsjoella marraskuun 11. päivänä.