Lämpötilan kehitys

Päivitetty: 3.12.2018
Seuraava päivitys: 1.3.2019

Keskilämpötilojen seuraaminen pitkän ajan kuluessa antaa viitteitä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Lämpötilaan vaikuttavat kuitenkin monet eri seikat. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esiintyvät heilahtelut liittyvät eri säätyyppien lukuisuuksien muutoksiin. Välillä meille puhaltavat lauhat eteläiset ja lounaiset ilmavirtaukset ja toisina vuosina taas ilmavirtausten suunta on useammin kylmältä pohjoisen puolelta.

Suomessa lämpötilat ovat kohonneet noin asteen verran viime vuosisadalta. Helsingissä lämpenemistä voimistaa kaupungistuminen. Lämpötilojen kohoaminen on ollut epätasaista ja se lähes peittyy meidän alueellemme tyypillisen ilmaston suuren luontaisen vaihtelun alle. Sen sijaan maapallon keskilämpötilan reilun puolen asteen kohoaminen 1900-luvulla on tilastollisesti merkitsevää.

   

Syksy oli tavanomaista lämpimämpi

Syksy eli syyskuu-marraskuu oli suuressa osassa maata 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin lämmin syksy esiintyy Suomessa keskimäärin kerran 10 vuodessa, tosin edellinen vastaavanlainen oli vuonna 2015.

Syksyn ylin lämpötila oli Rauman Pyynpäässä syyskuun 8. päivänä mitattu +26,1 astetta. Päivä oli samalla menneen kesän viimeinen eli 64. hellepäivä maassamme. Se jäi vain yhden päivän päähän vuodesta 1960 alkaen mitatusta hellepäiväennätyksestä, joka on 65 kappaletta vuodelta 2002.

Syksyn alin lämpötila oli puolestaan Sallan Naruskassa marraskuun 27. päivänä mitattu -22,0 astetta.