Työttömyysaste

Päivitetty: 21.12.2021
Seuraava päivitys: 25.1.2022

Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus saman ikäisestä työvoimasta. Virallinen työttömyysaste lasketaan 15-74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena saman ikäisestä työvoimasta.

Työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla, on etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi vastaanottaa työtä kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon sisällä. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää em. työnhaku- ja työnvastaanottokriteerit.

Työvoimaan kuuluvat kaikki ne 15-74 -vuotiaat henkilöt, jotka tutkimusviikolla olivat työllisiä tai työttömiä.

   

Työllisyys kasvoi ja työttömyys väheni marraskuussa

Työttömyysaste eli työttömien osuus työvoimasta, oli marraskuussa 6,0 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 7,0 prosenttia. Miesten työttömyysaste laski viime vuoden marraskuusta 1,0 prosenttiyksikköä 6,4 prosenttiin ja naisten työttömyysaste laski 1,0 prosenttiyksikköä 5,6 prosenttiin.

15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli marraskuussa 12,1 prosenttia, mikä oli 4,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömyysasteen trendiluku oli 15,9 prosenttia. 15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 5,2 prosenttia.

Tilastojulkistus