Matkaviestinverkon liittymät

Päivitetty: 5.10.2018
Seuraava päivitys: 1.3.2019

Matkaviestinverkon liittymämäärä sisältää kaikki kotitalouksien ja yritysten hankkimat puhe- ja tiedonsiirtoliittymät pois lukien sellaiset liittymät, jotka on myyty pelkästään niin sanottuun Machine-to-Machine-käyttöön esimerkiksi etäkäytettävää laitetta, kuten sähkömittaria, varten.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtoliittymät voidaan jakaa liittymäsopimuksen perusteella erilaisiin liittymiin. Tässä tilastossa liittymät on luokiteltu tiedonsiirron laskutusperusteen avulla mobiililaajakaistoihin ja muihin liittymiin. Mobiililaajakaistoilla tarkoitetaan liittymiä, jotka 1) yritys on tuotteistanut tiedonsiirtoliittymiksi. Liittymillä voi olla teknisesti mahdollista käyttää puhelinpalveluja (puhelut ml. VoLTE/SMS/MMS), mutta ne on myyty vain tiedonsiirtopalvelukäyttöön. Tai liittymiä, jotka 2) on tuotteistettu puhelin- ja tiedonsiirtokäyttöön. Liittymät sisältävät kuukausimaksullisia tiedonsiirtopalveluja ja liittymistä on mahdollista soittaa perinteisiä puhelinpalveluja (puhelut ml. VoLTE/SMS/MMS), joiden käyttö on hinnoiteltu liittymän yhteydessä.

2H2017 eteenpäin tiedonsiirtoon käytetyt prepaid-liittymät on laskettu mukaan mobiililaajakaistojen osuuteen.

   

Matkaviestinverkon kokonaisliittymämäärä pysyi kesäkuun 2018 lopussa edelleen noin 9,5 miljoonassa, josta 23 prosenttia oli vain data käytössä, 67 prosenttia puhelin- ja tiedonsiirtokäytössä ja 10 prosenttia vain puhelinkäytössä. Liittymien, joissa ei ole käyttörajaa kotimaan tiedonsiirrolle, määrä kasvoi 3 prosenttia yli 6,2 miljoonaan.

Vuoden 2017 lopun lukuja päivitettiin 1H 2018 päivityksen yhteydessä.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.