Matkaviestinverkon liittymät

Päivitetty: 1.3.2019
Seuraava päivitys: 4.10.2019

Matkaviestinverkon liittymämäärä sisältää kaikki kotitalouksien ja yritysten hankkimat puhe- ja tiedonsiirtoliittymät pois lukien sellaiset liittymät, jotka on myyty pelkästään niin sanottuun Machine-to-Machine-käyttöön esimerkiksi etäkäytettävää laitetta, kuten sähkömittaria, varten.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtoliittymät voidaan jakaa liittymäsopimuksen perusteella erilaisiin liittymiin. Tässä tilastossa liittymät on luokiteltu mobiililaajakaistoihin ja muihin liittymiin. Mobiililaajakaistoilla tarkoitetaan liittymiä, jotka 1) yritys on tuotteistanut tiedonsiirtoliittymiksi. Liittymillä voi olla teknisesti mahdollista käyttää puhelinpalveluja (puhelut ml. VoLTE/SMS/MMS), mutta ne on myyty vain tiedonsiirtopalvelukäyttöön. Tai liittymiä, jotka 2) on tuotteistettu puhelin- ja tiedonsiirtokäyttöön. Liittymät sisältävät kuukausimaksullisia tiedonsiirtopalveluja ja liittymistä on mahdollista soittaa perinteisiä puhelinpalveluja (puhelut ml. VoLTE/SMS/MMS), joiden käyttö on hinnoiteltu liittymän yhteydessä.

2H2017 eteenpäin tiedonsiirtoon käytetyt prepaid-liittymät on laskettu mukaan mobiililaajakaistojen osuuteen.

   

Matkaviestinverkon liittymien kokonaismäärä pysyi liki ennallaan reilussa 9,5 miljoonassa vuoden 2018 aikana. Sekä puhe- että datakäytössä olevien matkapuhelinliittymien määrä nousi 6,4 miljoonaan, kun vain puhekäytössä olevien liittymien osuus kutistui alle 900 000 liittymään. Luvut eivät sisällä konekäyttöön myytyjä eli M2M-liittymiä, joihin liitettyjen SIM-korttien määrä kasvoi 1,3 miljoonaan.

Traficomin tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.