Matkaviestinverkossa siirretty data 

Päivitetty: 16.4.2018 - Seuraava päivitys: 5.10.2018
   
 
 
Jaa

Vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla kulutettiin jokaista suomalaista kohden lähes 26 gigatavua matkaviestinverkon mobiilidataa kuukaudessa. Mobiililaajakaista- ja matkapuhelinliittymien käytössä on odotetusti varsin selkeä ero. Kun tiedonsiirtokäytössä olevaa matkapuhelinliittymästä siirrettiin noin 10 gigatavua kuukaudessa, oli mobiililaajakaistaliittymien osalta vastaava määrä lähes 37 gigatavua. Koska matkapuhelinliittymiä on huomattavasti enemmän, jakaantui matkaviestinverkon tiedonsiirtokuorma melko tasan näiden kahden liittymätyypin kesken.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtomäärä kasvoi vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla reilut 40 prosenttia vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna. Kasvu jatkui vahvana, mutta sen suhteellinen vauhti on hidastumassa.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.


Lähde:
Viestintävirasto


Indikaattorin kuvaus

Tiedot kerätään puolivuosittain. Matkaviestinverkossa siirretyn datan määrä on ilmoitettu teratavuina eli tuhansina gigatavuina ajanjaksojen 1.1.-30.6. ja 1.7.-31.12. kertymien mukaan.

Matkaviestinverkossa siirrettyyn dataan sisältyy teleyritysten matkaviestinliittymistä lähetetty tai niihin vastaanotettu pakettikytkentäinen dataliikenne ilmoitettuna ajankohtana. Määrä sisältää sekä asiakkaiden lähettämän (uploaded) että itselleen vastaanottaman (downloaded) dataliikenteen.