Kiinteän verkon laajakaistaliittymien nopeudet

Päivitetty: 16.4.2018
Seuraava päivitys: 5.10.2018

Kiinteän verkon liittymämäärät sisältävät kaikki kotitalouksien ja yritysten hankkimat liittymät. Kiinteän verkon laajakaistaliittymiin on tässä tilastossa laskettu kaikki laajakaistaliittymät, jotka on toteutettu muun kuin matkaviestinverkon kautta. Kaikki kiinteän verkon laajakaistaliittymät on luokiteltu niiden nimellisen tiedonsiirtonopeuden mukaan. Tiedonsiirtonopeudella tarkoitetaan tässä teleoperaattorin ilmoittamaa tiedonsiirtonopeutta verkosta käyttäjälle päin.

   

Kiinteän verkon laajakaistaliittymämäärä on pysynyt vakaana jo jonkin aikaa, mutta liittymien nopeudet ovat jatkaneet kehittymistään.

Laajakaistaliittymistä 32 prosenttia on saapuvan (download) liikenteen yhteysnopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s, mutta lähtevän (upload) liikenteen yhteysnopeudeltaan vain 6 prosenttia liittymistä yltää näihin nopeuksiin. Yli puolet liittymistä on lähtevän liikenteen nopeudeltaan alle 10 Mbit/s. Lähtevän liikenteen yhteysnopeus on oleellinen esimerkiksi pilvi- ja videoneuvottelupalveluita käytettäessä.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.