Puhelut ja viestit

Päivitetty: 16.4.2018
Seuraava päivitys: 5.10.2018

Tiedot kerätään puolivuosittain. Puheluminuutit ja viestien määrät on ilmoitettu miljoonissa ajanjaksojen 1.1.-30.6. ja 1.7.-31.12. kertymien mukaan.

Kiinteän verkon puheluminuutit sisältävät kotitalous- ja yritysasiakkaiden kiinteän verkon liittymistä soittamien puhelujen yhteenlasketun minuuttimäärän (sisältää paikallis-, kauko- ja ulkomaanpuhelut, puhelut palvelu- ja ilmaisnumeroihin ja valtakunnallisiin yritysnumeroihin sekä matkaviestinliittymiin).

Matkaviestinverkon puheluminuutit sisältävät kotitalous- ja yritysasiakkaiden matkaviestinliittymistä (sopimus- ja prepaid-liittymistä) kotimaassa soitettujen puhelujen minuuttimäärän.

SMS-viestien lukumäärä sisältää kaikki kotimaassa lähetetyt tekstiviestit.

MMS-viestien lukumäärä sisältää kaikki kotimaassa lähetetyt multimediaviestit.

   

Matkapuhelujen sekä tekstiviestien käyttö on vähentynyt jo useamman vuoden ajan ja kehitys jatkui näiden osalta aiemman suuntaisena myös vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla. Puheluminuuttien määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna prosentin ja tekstiviestien määrä 13 prosenttia. Loppuvuonna suomalaista kohden soitettiin 224 matkapuheluminuuttia ja lähetettiin 33 tekstiviestiä kuukaudessa.

Kiinteän verkon kotitalouspuhelinliittymien määrä on enää vain 150 000. Vuoden 2017 aikana kiinteiden puhelinliittymien määrä laski lähes neljänneksen.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.