Lämpötilan kehitys 

Päivitetty: 1.12.2017 - Seuraava päivitys: 1.3.2018
   
 
 
Jaa

Viileän kesän jälkeen lämmin syksy

Epävakaisen sään johdosta syksy (syys-marraskuu) oli monin paikoin harvinaisen pilvinen.

Syksy oli koko maassa noin asteen tavanomaista lämpimämpi. Edellisen kerran lämpimämpi syksy oli paikkakunnasta riippuen vuonna 2016 tai 2015.

Syksyn ylin lämpötila, 19,6 astetta, mitattiin Kaarinassa syyskuun 24. päivänä ja syksyn kylmin lämpötila oli puolestaan Utsjoen Kevojärvellä marraskuun 23. päivänä mitattu -28,4 astetta.


Lähde:
Ilmatieteen laitos


Indikaattorin kuvaus

Keskilämpötilojen seuraaminen pitkän ajan kuluessa antaa viitteitä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Lämpötilaan vaikuttavat kuitenkin monet eri seikat. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esiintyvät heilahtelut liittyvät eri säätyyppien lukuisuuksien muutoksiin. Välillä meille puhaltavat lauhat eteläiset ja lounaiset ilmavirtaukset ja toisina vuosina taas ilmavirtausten suunta on useammin kylmältä pohjoisen puolelta.

Suomessa lämpötilat ovat kohonneet noin asteen verran viime vuosisadalta. Helsingissä lämpenemistä voimistaa kaupungistuminen. Lämpötilojen kohoaminen on ollut epätasaista ja se lähes peittyy meidän alueellemme tyypillisen ilmaston suuren luontaisen vaihtelun alle. Sen sijaan maapallon keskilämpötilan reilun puolen asteen kohoaminen 1900-luvulla on tilastollisesti merkitsevää.