Matkaviestinverkon liittymät 

Päivitetty: 8.11.2017 - Seuraava päivitys: 30.3.2018
   
 
 
Jaa

Yhä useampi mobiililiittymä sisältää rajoittamattoman datan käytön. Kotitalouksien hankkimien tiedonsiirtomäärältään rajoittamattomien mobiililaajakaistaliittymien määrä ylsi jo yli viiden miljoonan alkuvuoden 2017 aikana. Vastaavasti rajoitettujen mobiililiittymien määrä väheni niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin.

Myös tiedonsiirtonopeuteen liittyvät rajoitukset kevenivät matkaviestinverkossa. Noin 2 miljoonassa mobiililiittymässä rajoitus oli vähintään 100 Mbit/s. Näiden sadan megan mobiililiittymien määrä kasvoi alkuvuoden aikana peräti kolmanneksen. Mobiililiittymistä reilut 70 000 myytiin 300 Mbit/s tai jopa suuremmalla tiedonsiirtonopeudella.

Viestintäviraston tilastosivuilta löytyy lisää puhelin- ja laajakaistapalveluita koskevia tilastoja sekä tarkempaa tietoa näiden kehittymisestä.


Lähde:
Viestintävirasto


Indikaattorin kuvaus

Matkaviestinliittymien kehitystä on kuvattu kokonaisuutena, sillä on hyvin tavanomaista, että saman matkaviestinliittymän kautta tarjotaan sekä puhe- ja tiedonsiirtopalveluita. Matkaviestinverkon liittymämäärä sisältää kaikki kotitalouksien ja yritysten hankkimat puhe- ja tiedonsiirtoliittymät pois lukien sellaiset liittymät, jotka on myyty pelkästään niin sanottuun Machine-to-Machine-käyttöön esimerkiksi etäkäytettävää laitetta, kuten sähkömittaria varten.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtoliittymät voidaan jakaa liittymäsopimuksen perusteella erilaisiin liittymiin. Tässä tilastossa liittymät on luokiteltu tiedonsiirron laskutusperusteen avulla mobiililaajakaistoihin ja muihin liittymiin. Mobiililaajakaistoilla tarkoitetaan liittymiä, jotka sisältävät kuukausimaksullisen tiedonsiirtosopimuksen. Muut liittymät sisältävät liittymät, joissa tiedonsiirrosta laskutetaan muutoin kuin kuukausimaksulla, tai tiedonsiirtoa ei sisälly liittymään ollenkaan.